جولة كشف بحري مفاجئ في الزوارق التابعة لوزارة الزراعة على صيادي الأسماك في الشمال

لحود يفتتح الندوة الاقليمية حول معايير واجراءات المنظمة العالمية للصحة الحيوانية لتسهيل حركة الخيول

عقد مؤتمراً صحافياً واستقبل وفدا من تعاونية صيادي الاسماك في طبرجا، كفرياسين، ادما والصفرا ووفداً من الاتحاد العام للنقابات الزراعية

وزير الزراعة استقبل وفداً من بلدات في المتن الاعلى وتابع ملف تطوير التعليم الفني الزراعي

وزير الزراعة ترأس اجتماعاً تحضيرياً لوضع رؤية جديدة للقطاع الزراعي 2030 وتطوير الاستراتيجية الزراعية للاعوام 2020 - 2024

بيان حول الآفات التي تصيب احراج السنديان والبلوط

وزير الزراعة استقبل تجمع مزارعي الجنوب

وزير الزراعة استقبل سفير لبنان في الجزائر

وزير الزراعة استقبل النائب هادي ابو الحسن

وزير الزراعة استقبل وفداً من كلية الدفاع الوطني في نيجيريا

إعلان المنظمة العربية للتنمية الزراعية عن فتح باب التقديم لنيل جوائزها للبحوث والدراسات والمشروعات المتميزة في مجال "الأمن الغذائي لعام 2019"

وزير الزراعة استقبل وفد نقابة معلمي وتجار الخضار والفاكهة بالجملة في بيروت

وزير الزراعة استقبل وزير الاشغال العامة والنقل وسفيرة سويسرا ونقابة الفنانين المحترفين

وزير الزراعة استقبل وفداً من نقابة الدواجن اللبنانية

اللقيس يتابع غدا خلال زيارته الى سوريا جهوده لتسهيل انسياب المنتجات الزراعية وتخفيض كلفة النقل البري

احصاءات

الخطFontFonte + - Bookmark and Share

Lebanese Statistics

In Lebanon, olive trees culture covers 57,000 hectare of land (over 14 million olive trees), which represents 20% of the total cultivated area, and 43% of the area of permanent crops (1).

The annual production of olives differs enormously from one year to the other. It varies between 50,000 tons for a bad season to 190,000 tons for a good crop year.

One third of the quantity is used for table olive consumption, whereas the rest is used to produce olive oil.

Lebanon produces between 6000 tons and 16000 tons of oil depending on the production years.(2)

(1)Agriculture Census, FAO-Ministry of Agriculture, 2010
(2) Agricultural Census, FAO – Ministry of Agriculture, 2000


Distribution of Olive trees

A study conducted by the IMOOPW (3)project in 2005 showed that Lebanon has 492 olive mills;
87% of them use traditional pressing techniques, whereas 10% use 3-phase system and 3% use 2-phase system mills.

(3) Integrated Waste Management for the  Olive Oil Pressing Industries In Lebanon, Syria and Jordan.

 


The majority of the mills (45.73%) are located in North Lebanon, followed by Mount Lebanon (17.48%) and South Lebanon (16.67%), Nabatieh (15.45%) and Bekaa (4.675%).

 

Most of the oil that comes from these mills is produced using traditional methods of cultivation and pressing, handed down from generation to generation, although more modern methods have also been gradually introduced in recent years. Although the positive attributes of olive oil sensory analysis (fruitiness, bitterness and pungency) are stronger in oils extracted by the continuous system (2 phase and 3 phase systems), the tasting experiments done (4) revealed that at least half of the Lebanese population recognizes and prefers the taste of the oils produced by the traditional system (pressing) of extraction. The other half prefers the taste of a 3 phase processed olive oil to the taste of a two phase one which is in phase with the international trend. The Lebanese olive oil produced from the main variety "SOURY" (5) , has a high range of phenolic compounds and natural antioxidants as well as a high level of oleic acid, which makes it one of the most stable olive oils.

(4) Integrated Waste Management for the Olive Oil Pressing Industries In Lebanon, Syria and Jordan.

(5) "Soury" is the name of a local variety of olives. It was named after "Sour" or "Tyr", the famous Phoenician city and trading port in South Lebanon where it originated.

جميع الحقوق محفوظة ©     خصوصية الموقع  |  خريطة الموقع
تم انجاز هذا الموقع بالتعاون مع مكتب وزير الدولة لشؤون التنمية الادارية